Սխտորն օգտակարության առումով՝ բացառիկ մթերք է: Բայց խոսելով օգտակար հատկությունների մասին, չպետք է մոռանալ նրա վնասակար հատկությունների մասին: Որոշ մարդկանց այն հակացուցված է:
Եկեք տեսնենք, թե ովքեր պետք է հեռու մնան սխտոր օգտագործելուց:
1 Նրանք, ովքեր խնդիրներ ունեն լյարդի հետ
Սխտորի մեջ պարունակվող թունավոր մասնիկները կրծում են լյարդի պատերը և խանգարում են քիմիական գործընթացներին: Այդ նույն պատճառով սխտորը գրգռիչ ազդեցություն է ունենում նաև երիկամների վրա, և այն կարող է շատ լուրջ վնաս հասցնել այս օրգանների աշխատանքին:
2 Փորլուծության ժամանակ
Փորլուծության ժամանակ չի կարելի սխտոր օգտագործել: Այն գրգռում է արդեն իսկ բորբոքված ստամոքսի պատերը:
3 Նրանք, ովքեր պատրաստվում են վիրահատական միջամտության
Եթե ձեզ վիրահատելու են, ապա պետք է բացառել սխտորը, վիրահատությունից երկու շաբաթ առաջ:
4 Հղիներն ու կերակրող մայրիկները
Բժիշկները խորհուրդ են տալիս այս խմբին պատկանող կանանց հեռու մնալ սխտոր օգտոգարծելուց:
5 Մարդիկ, ովքեր ունեն արյան ցածր ճնշում
Սխտորն ունակ է իջեցնել արյան ճնշումը:
6 Մարդիկ, ովքեր ունեն աչքերի տարբեր հիվանդություններ
Չինացի բժիշկները պնդում են, որ կանոնավոր կերպով սխտորի օգտագործումը գրգռում է աչքի լորձաթաղանթը, այդ պատճառով էլ, ցանկալի է հրաժարվել սխտորից: