Զարկերակային բարձր ճնշումը հանրային առողջապահության ամենալուրջ խնդիրներից է, քանի որ կարող է լուրջ բարդությունների ու նույնիսկ մահվան պատճառ դառնալ: Զարկերակային ցածր ճնշում ունեցող մարդկանց քանակը զգալիորեն քիչ է, սակայն այդ խնդիրը նույնպես կարող է լրջորեն ազդել նրանց կյանքի որակի վրա, ուստի այն նույնպես չարժե անտեսել:
Շատ բժիշկներ ու սննդաբաններ վստահ են, որ ճիշտ սնունդը կարող է պահպանել զարկերակային ճնշումը նորմալ ցուցանիշների սահմանում: Ինչպես պետք է սնվել, որպեսզի ցածր ճնշումն անհարմարություն չպատճառի: Այս մասին մի քանի խորհուրդ է տվել սննդամթերքի հարցերով մասնագետ Ուրվաշի Սոխնին
Նախևառաջ անհրաժեշտ է ուտել փոքր չափաբաժիններով ու հաճախ՝ դա կօգնի ուտելուց հետո խուսափել գլխապտույտներից, ինչպես հաճախ է պատահում հիպոտոնիայով մարդկանց մոտ: Ավելի կանոնավոր սնունդը կօգնի նվազեցնել չափաբաժիններն ու վերահսկողության տակ պահել ճնշումը:
Ածխաջրերի սահմանափակում
Փորձագետները նաև խորհուրդ են տալիս սահմանափակել ածխաջրերի ՝ օրինակ կարտոֆիլի, պաստայի ու բրնձի քանակը: Այդ մթերքները կարող են արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի լուրջ տատանումներ առաջացնել, ինչը նույնպես կազդի ճնշման վրա: Նախապատվությունը տվեք ամբողջահատիկ մթերքներին, մրգերինն ու բանջարեղենին
Ջուր
Խորհուրդ է տրվում նաև հնարավորինս շատ ջուր խմել ջրազրկումից խուսափելու համար, ինչը ցածր ճնշման հիմնական պատճառներից է: Օրգանիզմում հեղուկի բավարար քանակը նպաստում է լիարժեք արյան շրջանառությանը
Աղ
Սննդակարգում աղի ավելցուկը համարվում է արյան բարձր ճնշման ռիսկի գործոն: Եթե ճնշումն իջել է, անհրաժեշտ է հետևել, որ սննդի մեջ աղը բավարար լինի՝ օրական առնվազն 3-4 գրամ
Կոֆեին պարունակող ըմպելիքներ
Լավ գաղափար է կոֆեին պարունակող ըմպելիքներ՝ օրինակ, թեյ կամ սուրճ խմելը:
Ոգելից խմիչքից հրաժարվելը
Ցածր ճնշում ունեցողներին խորհուրդ է տրվում նաև խուսափել ոգելից խմիչքից, որը ջրազրկում է օրգանիզմը: Անհրաժեշտ է հիշել այն մասին, որ ոգելից ըմպելիքները բացասական ազդեցություն են թողնում նույնիսկ չափավոր գործածության դեպքում: