Կարտոֆիլն ուժեղ բուժական հատկություններ ունի, և մարդիկ այն կիրառել են հարյուրավոր տարիներ:
Տարբեր հիվանդությունների բուժման համար հատկապես օգտակար է կարտոֆիլի հյութը:
Հյութ պատրաստելու համար պետք է լվանալ կարտոֆիլը, հեռացնել կեղևն ու կանաչ հատվածները և հյութաքամել:
Հյութը պետք է ըմպել թարմ պատրստած վիճակում: Համը փոքր ինչ քաղցրացնելու համար կարելի է ավելացնել, խնձորի, գազարի հյութ կամ մեղր:
Առողջարար հատկությունները
Գաստրիտի ժամանակ մեկ թեյի գդալ կարտոֆիլի հյութը մի քիչ ջրի հետ խառնեք և խմեք ուտելուց կես ժամ առաջ:
Ստամոքսի խոցի դեպքում 50 մլ կարտոֆիլի հյութը խմեք առավոտյան` ուտելուց առաջ, ինչպես նաև 50 մլ լանչից և ճաշից առաջ:
Արյան շաքարի դեպքում այն պետք է խմել ամեն օր:
Քաղցկեղի պարագայում կարտոֆիլի հյութը թերապիայի մի մաս է կազմում: