Ամեն օր մեկ կիլոգրամ կորցնելու գաղափարը գայթակղիչ է հնչում: Հարցն այն է, որ այսպիսի դիետա իրականում գոյություն ունի, այն հայտնաբերել է ճապոնացի Հիրոսի Վատանաբեն: Իր հայտնաբերած դիետան Վատանաբեն անվանել է «բանանային առավոտյան դիետա»:
Ամեն ինչ շատ պարզ է. առավոտյան պետք է միայն բանան ուտել և սենյակային ջերմաստիճանի ջուր խմել: Օրվա մյուս ժամերին պետք է ուտեք այն, ինչ սովորաբար ուտում եք: Արդյո՞ք ամեն ինչ այսքան հեշտ է:
Ամեն ինչ սկսվել է նրանից, որ Վատանաբեն երկար տարիներ փորձում էր նիհարել: Նա մի շարք դիետաներ է փորձել, որոնց արդյունքում որոշել է ստեղծել իր անձնական դիետան: Իր կնոջ՝ Սուլիկոյի հետ համատեղ նրանք հայտնաբերեցին այս մեթոդը, որը շատ կաճ ժամանակում մեծ աղմուկ բարձրացրեց:
Դիետան իր մեջ ներառում է բանան և սենյակային ջերմաստիճանի ջուր:
Այս ամենը՝ նախաճաշի փոխարեն: Ամենաբարդն այստեղ դիմանալն է, որպեսզի մինչև ճաշի ժամը ոչինչ չուտեք: Բանանը խթանում է նյութափոխանակությունը:
Բանանի մեջ առկա օսլան բոլորովին նման չէ կարտոֆիլի օսլային: Այն բարակ աղիում չի լուծվում, այլ միանգամից անցնում է հաստ աղի, որտեղ էլ սկսվում է ֆերմենտացիայի փուլը: Հաստ աղիի բակտերիաներն այն մշակում են և դարձնում են ճարպաթթուների կարճ հյուսվածքներ: Դրանք սնուցում են բջիջներն ու խթանում են ստամոքսաղիքային տրակտի աշխատանքը:
Դիետայի ընթացքում պետք է առավոտյան ուտել բանան, քանակությունը կախված է նրանից, թե քանի բանանից հետո հագեցածության զգացողություն կունենաք: Ճապոնացիներն այս դեպքում օգտագործում են 80/20 կանոնը (նրանք սեղանից վեր են կենում մինչև հագենալը). ստամոքսն ավելորդ կերակուրներով ծանրաբեռնելը սխալ է: Բժիշկները նույնպես պնդում են, որ ստամոքսի 20%-ը մշտապես պետք է դատարկ լինի, որպեսզի ստամոքսը կարողանա ճիշտ աշխատել:
Ինչպե՞ս հասկանալ՝ հագեցե՞լ եք, թե՞ ոչ: Սկսեք մեկ բանանից, եթե 20 րոպե անց զգում եք, որ դեռ քաղցած եք, ապա ևս մեկը կերեք:
Իր գրքում Վատանաբեն նաև մի քանի կանոններ է առաջարկում, որոնց պետք է հետևել:
Դիետայի յուրահատկությունը